WordPress 5.0: Beklentilerinizi gözden geçirin

Gutenberg Editor Beta ilk sürümü çıktıktan itibaren, herkes WordPress 5.0 ve onunla ilgili bekletiler hakkında konuşuyor. Tabii ki, bu beklentilerin gerçekleştirilmesinden ne kadar uzak olduğunu anlamak için biraz erken, ancak WordPress geliştirici olarak bu konuyu tartışmak istiyoruz.

En büyük beş beklentiyi gözden geçirelim. WordPress yeni sürümü piyasaya çıktığında bu yazıyı inceleme eğlenceli olacaktır.

Gutenburg editörü geliyor

Bu, WordPress'in beşinci sürümünün içerik düzenleme yaklaşımını tamamıyla değiştireceği bilinen bir gerçektir. Yeni editör Gutenberg olarak adlandırılacaktır ve yeni başlayanlar ve profesyonellerin kendi yollarını bulmak için  kolaylık ve rahatlığını getirecektir.

Ne yazık ki, bügünden itibaren Gutenberg bir sürü karışık eleştirini aldı. Durun ve bir saniye düşünün: WordPress deposundaki Gutenberg beta eklentisi 2.7 yıldıza ve çok olumsuz eleştiriye sahiptir. Matt Mulenweg, Gutenberg durumu düzeltmeye çalışır ve herkes için mükemmel bir seçenek olacağına inanır:

Geliştiricler ve stüdyolar, birkaç tıklamayla tüm temayı bozmadan herhangi bir kullanıcının mükemmel görünen şablonları oluşturabilecek.

Eklenti geliştiricileri, yazıları, sayfları, özel yazı tipleri, kenar çubukları WordPress'in her yerine entegre etme şansına sahip olacaklar. Böylece TinyMCE'yi veya buna benzeyen şeyleri kırmaya gerek yok.

Tema geliştiricileri artık ayrı sayfa oluşturucularına ihtiyaç duymayacak, kendi temayı geliştirmek ya da pahalı olanları almak zorunda kalmazlar. Gutenberg, yayınlar, sayfalar vb. için müthiş düzeni oluştrumak için standart yolunu sunacak. Kullanıcılar hayallerindeki web sitelerini oluşturabilecekler. En sonunda. Artık kısa kod bilmesine gerek yoktur.

Yapabileceğimiz tek şey, Gutenberg'ın yeni sürümlerini beklemek ve yeni versiyonu daha iyi olmasını ümit etmektir.

Yeni Güvenlik Seviyesi

Harhangi bir güvenlik ihlali bir işletme sahibi için tehlikeli olabilir. Bu nedenle güvenlik geliştirmeleri için 5.0 sürümü gerekmektedir. Hepimiz 2017 yılında çıkan REST API sorunu hatırlıyoruz. Bu yüzden WP geliştiriciler için güvenlik üzerinde çalışmamak ve yeni sürümleri geliştirmemek gerçekten tuhaf olacaktır.

Web sitelerin saldırıları önlemek için  son zamanlarda WordPress SSL sertifikaları ile hosting önerileri, iki faktörlü kimlik doğrulama ve web sitenizi güvenli hale getirmenin diğer yolları gibi çeşitli güvenlik özellikleri sundu.

Bununla birlikte, yapılması gereken çok şey var ve herkes 5.0 sürümü tarihi ve herkesin epik bir şey olarak beklediğinden dolayı güvenlik kesinlikle yenilik listesinin bir parçası olacak.

Geliştirilmiş Mobil Deneyim

Dürüst olalım, WordPress, mobil uyumlu bir web sitesi oluşturmak için tüm araçları içeren bir CMS olarak hala en popüler sistemleri arasındadır. Ancak WP geliştirme ekibi, hem geliştiriciler hem de kullanıcılar için mobil deneyim üzerinde çalışacağına söz verdi.

Şimdi nelere sahip olacağımızı görelim. Şimdiki piyasada çoğu temaların artık herhangi bir mobil cihazla uyumludur. Hepimiz neyi görmek istiyoruz? Web sitemizi akıllı telefomuzdaki gösterge tablosu üzerinden düzenlemek ve korumak için bir şanstır. Temel olarak, bunun için atılan en büyük adım Gutenberg gerçekleştirilmesidir. Tabii ki, bir web sitesinin teknik bakımla ilgili değil, aynı zamanda genel içerik oluşturma, yönetme ve düzenleme cep telefonlarında kolaylaşmalı ve hareket halindeyken içeriğinizi yönetebileceksiniz, bundan daha iyi ne olabilir?

Yeni başlayanlar için çalışma sürecini basitleştirilmesi

Komik olan ne biliyor musunuz? Bu makaleyi bölüm bölüm yazarken, WP ekibi editörü Gutenberge editörüne değiştirmesi konusunda oldukça zeki olduğunu anladım ve bununla ilgili makaleyi yazmaya karar verdim.

Yeni başlayanlar için WordPress CMS'nin basitleştirilmesi beklenen en büyük şeylerden biridir. ’Orta tarzda’ içeriği ve sayfaları yönetme imkanı ve sezgisel bir tasarıma sahip yeni editörden daha basit neler olabilr?

Orta tarzda içerik ve sayfaları yönetme imkanı ve sezgisel bir tasarıma sahip yeni bir editörden daha basit ne olabilir ki?

Tabii ki, içerik kraldır, ancak bazı eklentileri uygulamak, SEO ayarlamalarını daha basit bir şekilde yapmak veya AMP eklemek için kullanıcıların gerçekleştirmesi gereken diğer teknik adımların basitleştirilmesi konusunda kesinlikle çalışmalıdırlar.

Saas'a doğru hareketi

Bilmeyenler için Saas, 'Hizmet olarak yazılım' anlamına gelir. Yazılımı aylık veya yıllık abone ile lisans planında teslim etmenin bir yoludur.

Saas’ın en büyük avantajlarından bu uygulamaların Cloud içinde yönetildiği ve değerli sunucu kaynakları tüketmediği biridir. Bu özelliği web sitesi performansını gerçekten iyileştirir.

Bu, günümüzde içeriği dağıtmanın çok popüler bir yoludur ve WP ekibinin bu çözüme doğru hareket etmeye karar vermesinin zaman meselesi olduğunu sanırım.

Sonuçta WooCommerce otomatik Woo eklentileri uyguladığı ve yenileme programını eklediği hepimiz biliyoruz. WoCommerce Matt Mullenweg tarafından yönetildiği hatırlıyorsunuz, değil mı?

SaaS uygulamaları ile çalışmak ve yönetmek kolaydır ve WP ekibinin gerçekten yeni bir adım atmaya karar verip vermediğine bakalım.

Sonuç

WordPress 5.0 bu yıl piyasaya çıkacak ve WP geliştiricilerinin, stüdyoların ve kullanıcıların hayatında gerçekten epik bir olay olduğunu söylemek abartılı olmayacaktır. Bunu sabırsızlıkla bekliyoruz ve Matt ve onun ekibi bu işini çok iyi yapacağına inanıyorum. Bu yüzden WordPress ile çalışmaktan daha fazla keyif alabiliriz.



Oksana Semenchuk

Web tasarımı ile ilgili herhangi bir konuda ilham kaynağı arıyorsanız, Oksana'nın makalelerinin koleksiyonu inceleyin. Sizin için kullanışlı olmalıdır. Onu LinkedIn'de takip edin.